HTML

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

Kismama gondozás és szülés Hollandiában

2013.11.05. 22:19 ginginke

A címből is kiderül, hogy bővül a családunk :)

Pár dolgot leírok az itteni kismamagondozásról, vizsgálatokról és a szülésről ami hasznos lehet.

8 hetes korban érdemes elmenni a háziorvoshoz, hogy ha valaki terhes. Itt a háziorvos gratulál :) és ajánl egy szülésznői praxist. Mi már hamarabb választottunk és míg a 9. hetet be nem töltöttem nem adtak időpontot. 
A praxis honlapja: http://www.verloskundigenhetooievaarsnest.nl/
Direkt kis praxist választottunk, mert barátságosabb, otthonosabb. 4 szülésznő van. A vizsgálatok során már 3-mal találkoztunk.

Mi nagyon meg vagyunk velük elégedve. 9 hetesen elmentünk egy kihelyezett orvosi rendelőbe ahol várt a szülésznő, itt egy órás beszélgetés volt és vérnyomás mérés. Mindenről tájékoztattak minket, megbeszéltük, hogy hol szeretnék szülni, mert Hollandiában a nők legtöbbje otthon szül.

A következő vizsgálat a 11. héten volt, itt már ultrahangos vizsgálat volt, láttuk a picit :) tv-re kivetítették, cd-re írták ki a fotókat és egyet pedig kinyomtattak. A vizsgálat végén kaptam beutalót vérvételre, amit a kórházban végeztek el. Itt nem kell járkálni a leletekért, mert a labor elküldi a háziorvosnak és a szülésznőknek is. Kértük a down szűrést is, itt 36 év felett ingyenes, de mi úgy voltunk vele biztos ami biztos.

A 12. hét végén megtörtént a következő ultrahang, de csak azért mert a down szűréshez el kellett végezniük pár mérést. Itt is moziztunk, ugyanúgy tv-re kivetítették, fotókat kiírták cd-re és nyomtattak is nekünk ki egy képet.
Szerencsére a babával minden rendben van, nem találtak nála rendellenességet.

A következő szülésznői találkozó megint egy beszélgetés lesz a 16. héten.

A következő ultrahangos vizsgálat pedig a 20. héten lesz (december 19.) ahol majd megtudjuk a baba nemét :)

Nagyon meg vagyunk elégedve mindenkivel, nagyon kedvesek, figyelmesek, mindenre szakítanak időt a szülésznők. Nincs rohanás, kapkodás és szerintem nincs is annyi vizsgálat mint otthon Magyarországon.

Hollandiában szerintem elég nagy szokás, hogy a bababoltok, tápszergyártó cégek és a drogériák regisztráció után adnak egy kis ajándékot a kismamáknak. Nekem sem kellett több... :) ahova tudtam beregisztráltam. 3 ajándékdobozt már meg is kaptam, a többit majd csak a 6. hónap után.

1. Baby Dump bababolt

csomag tartalma: 2db csőrös pohár, 2 db fedeles pohár, 3 db kiskanál, zokni, body, strandlabda, plüssfóka

kupon innen letölthető: http://www.baby-dump.nl/bon.pdf

személyesen kell érte bemenni

terhesnapló: http://www.zwangeragenda.nl/

DSCN0522.JPG

2. Nutricia tápszer

csomag tartalma: babajáték és egy jelvény

regisztráció: http://www.nutriciavoorjou.nl/Paginas/nutricia-voor-jou.aspx

postán küldik

DSCN0520.JPG

3. Etos drogéria

csomag tartalma: 2 db pelenka + pelenka kupon, rengeteg újság (azt nem fotóztam) 50%-os h&m babaruha kupon, etan kismamaruha kupon, 1 csomag popsitörlő, 2 db babajáték, 1 db cumi, 1 db pocak krém, 1 db popsikrém minta, 2 db alkoholmentes sör :)

regisztráció: http://www.etos.nl/mama-en-kind/zwanger/zwangerbox

Postán kapunk egy kupont, azt vissza kell küldeni a megadott címre, majd küldenek e-mailben egy másik kupont amivel már lehet menni az Etosba a csomagért.

DSCN0523.JPG

4. Prénatal bababolt

csomag tartalma: 1 csomag 1-es Pampers pelenka, bibi újszülött cumi tartóval, Jordan fogkefe-rágóka, Avent cumisüveg, Sudocrem mini, kis zokni ami lemaradt a képről :) Rengeteg prospektus és pelenka kupon.

regisztráció: http://www.deblijedoos.nl/

E-malben küldenek egy kupont ( nem azonnal, nekem 5 és fél hónapos terhesen) amivel a legközelebbi Prénatal bababoltba kell bemenni.

P1150886.JPG

5. Nestlé Baby

csomag tartalma: kis maci
regisztráció: https://www.nestlebabyvoeding.nl/user/register

6. Kruidvat drogéria:

http://www.kruidvat.nl/domains/default/pages/content/s2/baby_mama_intro_tas.aspx?navigationid=13980000000117&parentid=13980000000115

Ahogy betöltöttem a 37. hetet lehet menni a Kruidvat-ba az ajándékcsomagért. Nekünk kell összeválogatni (1-es pelenka, saját márkás cumi, saját márkás tusfürdő) A pénztárnál kapjuk a táskát. Fontos, hogy legyen nálad a Kruidvat-os kártyád és legyen be is regisztrálva.

 IMG_20140508_155258.jpg

Már 2 hete voltunk a 16 hetes szülésznői beszélgetésen. Minden rendben volt, itt feltehettük a kérdéseinket. Vérnyomásmérés után meghallgatták a baba szívhangját, amit mi is hallhattunk és megnézték, hogy a baba pontosan hol van a pocakomban.

Időközben kiválasztottuk a kraamzorgot is. Őket ajánlotta a szülésznőnk: http://www.hetkraamkloppertje.nl/


Röviden a kraamzorgról. Ez egy olyan praxis aki segíti a nőket szülés után. Magyarul fogalmazhatnám úgy is, hogy csecsemőgondozó, de sokkal több mindent csinál. Kezdem azzal, hogy 1-2 hétig napi 4-8 órában van otthon a kismamával igény szerint. Feladata a kismama, csecsemő ellátása, segítése (hogy szoptasson, pelenkázzon, fürdessen az anyuka) bevásárol, takarít, mos, főz.
A kraamzorgot érdemes kérni főleg első babánál, mert a biztosító nagy százalékát meg is téríti, így nekünk csak 4euro/órába fog kerülni.

Folyt. köv. december 19.-én a 20 hetes uh. vizsgálaton, amit már nagyon várunk :)

Igen, meg volt a 20. heti genetikai uh. vizsgálat. Minden rendben van a babával szépen fejlődik. 20-25 perces mozizás volt számunkra. A szülésznő volt olyan aranyos, hogy a vizsgálatból vágott nekünk össze egy 5 perces videót amit meg is kaptunk a fotókkal együtt. A vizsgálatot végigmagyarázta mikor mit látunk. Azt is megtudtuk, hogy kislányunk lesz, így még nagyobb volt az öröm :)

Következő találkozó 4 hét múlva lesz, ahol csak beszélgetés lesz a szoptatásról, hogy érzem magam és ha van kérdésünk akkor azt megválaszolja.

Január 29.-én pedig 4d-s uh-ra megyünk. Szerencsére a szülésznőnkhöz tudunk menni, mert ők is tudnak 4d-s felvételeket készíteni. 

Terhesség alatti vizsgálatok rendje:

1476576_10200180457713527_1384701358_n.jpg

 

Január 22.-én voltunk a 24 hetes szülésznői beszélgetésen. Ugyanúgy zajlott mint az eddigi. Megkérdezte, hogy érzem magam, van -e kérdésem, vérnyomást mért, majd baba elhelyezkedését nézte meg és a szívhangját. Mostantól 3 hetente kell már járni terhesgondozásra.


Folyt. köv. január 29.-én a 4D-s uh. után :)

Kicsit megkéstem a blog folytatásával :)

26. hét

Voltunk 2-3-4D ultrahangon. Szintén a szülésznőnk csinálta. A mozizás 30 percig tartott, próbálta a legjobb fotókat készíteni. Ez az ultrahang plusz szolgáltatás, ezért fizetnünk kellett. Kaptunk a vizsgálat végén 8 db kinyomtatott fotót és egy összevágott 10 perces videót.

A következő szülésznői találkozó azaz a 27 hetesen is már túl vagyunk. Megismerkedtünk a 4. szülésznővel is. Ő is nagyon aranyos kedves. Kitapogatta a babát, hogy jó helyen helyezkedik -e el, vérnyomást mért és a baba szívhangját hallgatta meg. Kaptam beutalót a kórházba vérvételre, ezt a következő 2 hétben kell megcsináltatni.

Következő szülésznői találkozó a 30 hetes, erre már meg van az időpontunk.

Itt Hollandiában a biztosítók küldenek egy szülési csomagot ( kraampakket) minden kismamának a 7. hónapban. Mi is megkaptuk, csak ámultunk, hogy mennyi minden van benne. Persze ezek a dolgok inkább akkor használhatóak, ha a kismama otthon szül, de elég sok olyan dolog is van benne, ami a szülés után is jól fog jönni.

A csomag így néz ki:

137_d9ab7fa6cd0d6bb9ee5174772aa87785.jpgTartalma: baba fürdető, sampon, olaj, testápoló, koszmó ellene olaj, kézfertőtlenítő, kézmosó folyékony szappan, köldökbilincs, takaró fólia, steril kötszerek, gézlapok, női higiéniai termékek, ragtapasz, 70%-os alkohol, vízhatlan ágyterítő, pelenkázó asztalra rakható nedvszívó anyag,  játék plüssfigura. A legtöbb dologból 10-15 db van a csomagban. 

30-33-35-37-39-40. héten is végig csak vérnyomásmérés, baba szívhangját és a baba elhelyezkedését nézték.

A 36. héten járt nálunk a Kraamzorg (csecsemős nővér). Beszélgettünk, hogy van -e különleges igényünk a nővérrel szemben, hogyan fog történni a gyermekágyas időszak, miben fog segíteni. Leellenőrizte a "készletet" amit összeírtak nekünk, hogy szerezzük be, szerencsére mindennel elégedettek voltak :)

Ajándékként kaptunk két kis csomagot, amiben pelenka, body, zokni, játék volt egy cserépben és termékminták :)

IMG_20140403_100936.jpg

37. hét. A kraamzorg megküldte az ágytálat és az ágyemelőket, mert 75 cm magasnak kell lenni az ágynak, hogy könnyebben el tudjanak látni.

photo1.jpg

Lassan betöltöm a 40. hetet is, így kaptam megint új időpontot, ahol szintén ellenőrzik a vérnyomást, baba szívhangját és helyzetét és a magzatvizet.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr675616914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PicsaRózsa 2013.11.18. 16:14:54

Jó egészséget mindhármótoknak Bogi! :)
süti beállítások módosítása