HTML

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Kermis-ben jártunk

2013.04.29. 15:23 ginginke

Már 1 hete Kermis van Haarlemben azaz Vásár-vidámpark. 2 helyszínen van a vidámpark Haarlem főterén és Haarlem külvárosában egy egész utcányi. Szombaton először lementünk a tengerhez, de egy újabb partszakaszra. Zuid - Kennemerland Nemzeti Parkon keresztül tudtunk oda eljutni. A neve Parnassia aan Zee. A szél nagyon fújt, ráadásul hideg is volt 9 fok, bár a nap sütött. Nekem ez a rész sokkal jobban tetszett, mint ami Zaandvortnál van.

DSCN3380.JPG

DSCN3381.JPG

Tengerpartozás után mentünk a Kermisbe, ahol rengetegen voltak. Óriáskeréktől kezdve forgóig minden volt, dodzsem, céllövölde, fél karú rabló, körhinta, hullámvasút.

DSCN3394.JPG

DSCN3388.JPG

DSCN3408.JPG DSCN3391.JPG

A vasárnap bicajra pattantunk és felmentünk a főtérre nézelődni, mert persze ott is vidámpark van.

DSCN3429.JPG

DSCN3417.JPG

 

DSCN3426.JPG

DSCN3399.JPG 

A nézelődés után továbbtekertünk a Spaarna partjához.

DSCN3435.JPG

 Már elég régóta el szerettem volna menni egy kapuhoz amit mindig csak autóból láttam, de pontosan nem tudtam merre van, így vasárnap délután felkutattuk :) Erről a kapuról annyit kell tudni, hogy régen itt volt egy kikötő. Haarlemet várfal vette körül és ez a kapu volt az egyik bejárat.

DSCN3440.JPG

Hollandia lázban ég!
Na de miért is?

Egy kis ismeretterjesztés :)


Április 27.-én volt a Herceg születésnapja, ezt még most nem ünnepeljük, de a holnap tartandó Királynő napját igen. A jelenlegi Királynő, Beatrix szülinapjának kellene lennie az ünnep tárgyának, tulajdonképpen április 30. -a a mindenkori Királynő szülinapjának ünnepe azaz Juliannáé. Ugyanis Julianna királynő, Beatrix királynő anyukája született április 30.-án, Beatrix viszont január 31.-én. Ám Beatrix úgy gondolta, hogy az időjárás sokkal kellemesebb áprilisban, maradjon csak április 30 a királnyő napja.

Százhuszonhárom év után először lesz férfi uralkodója Hollandiának ! Beatrix királynő 1938. január 31-én született Julianna holland királynő és Bernát lippe-biesterfeldi herceg leszármazottjaként. A családnak négy lánygyermeke született,azonban a fiúörökös hiánya nem jelentett problémát. A háború kitörése után Julianna királynő és gyermekei Kanadában éltek 1945-ig, ahonnan visszatérve Beatrix trónörököshöz méltó oktatásban részesült és 1961-ben jogi diplomát szerzett. A királynőt 1965-ben jegyezte el Claus von Amsberg német nemes, ugyanakkor az eljegyzés a holland lakosság ellenállásába ütközött, hiszen a vőlegény egykor Hitlerjugend tag volt. Az ellenállás mértékét jelzi, hogy a házassághoz a holland parlament hozzájárulása kellett, és az esküvővel egyidőben országszerte tüntettek Amsberg személye ellen. A párnak a hatvanas években három fiúgyermeke született: Vilmos Sándor, Friso és Konstantin. Julianna királynő lemondása után Beatrix hivatalosan 1980. április 30-án kezdte meg uralkodását miután családjával beköltözött a hágai Huis ten Bosch-kastélyba. A holland közvélemény szerint beiktatása új korszakot jelentett a monarchia életében, elődjéhez képest keménykezű királynőként ismerték, ennek ellenére uralkodása nem volt botrányoktól mentes. Fia, Vilmos Sándor házasságához parlamenti engedélyre volt szükség, hiszen felesége, Máxima Zorreguieta az egykori argentín junta (katonai diktatúra) egyik vezetőjének lánya. Hasonló cipőben járt kisebbik fia, Frisko is, aki annak érdekében hogy házasodhasson, lemondott trónigényéről.
2009 nehéz évnek bizonyult a korona számára, hiszen a királyi család ünnepi felvonulását merénylet zavarta meg, amelynek következtében több civil is életét vesztette. Szintén kedvezőtlen hatásai voltak a gazdasági válságnak, a holland lakosság nem nézte jó szemmel az uralkodócsalád fényűzését, főleg Vilmos Sándor feleségének költekezése keltett felháborodást. A fokozódó gazdasági és politikai instabilitás mellett 2012-ben súlyos lavinabaleset érte Friso herceget, aki azóta is mesterséges kómában van. A királynő visszavonulásáról szóló hírek fia balesete óta terjedtek, ugyanakkor Beatrix 2013. január 28-án jelentette be lemondását. Lemondó beszédében Beatrix királynő elsősorban korára hivatkozott: „Nem azért mondok le, mert túl nehéz a feladat számomra, hanem meggyőződésem, hogy az ország irányítása immár egy másik generáció felelőssége”. A királynő hangsúlyozta, hogy fia és annak felesége készen állnak az uralkodásra, ugyanakkor a találgatások ellenére az új király nem veszi fel a IV. Vilmos nevet, továbbra is Vilmos Sándor néven lesz ismert, míg felesége a Maxima királynő nevet fogja használni.Vilmos Sándor uralkodása hivatalosan április 30-án kezdődik meg, beavatására Amszterdamban kerül sor, felesége családja azonban nem vehet részt a szertartáson. A király hivatalos esküje után a parlament alsó-és felsőházának mind a 225 tagja esküt tesz az új uralkodónak. Az eskük letétele után a tradíciónak megfelelően a királyi pár a palota erkélyéről üdvözli a lakosságot. Fontos változás, hogy április 30-a, a „Királynő Napja” 2014-től a „Király Napja” nevet viseli, és Vilmos Sándor születésnapján, április 27-én ünneplik majd.

Most a herceg, vagyis Willem-Alexander lesz a király, Maxima (aki most Hercegné) lesz a királyné, Beatrix (a jelenlegi Királynő) pedig Hercegnő lesz. A királyi pár elsőszülött lánya lesz a koronahercegnő, a másik két kislány pedig maradnak hercegkisasszonyok.

Most már akkor mindenki érti, hogy miért fog az egész ország az utcákon bulizni ráadásul narancssárga öltözékben, mert a Királyi család színe a narancssárga. Már mi is beszereztünk egy pár dolgot, kalap, napszemüveg, karkötők, narancssárga virágos nyakfüzér és persze a narancssárga póló :)

Herceg és a Királyné
Alexander és Beatrix

Willem-Alexander-en-Beatrix-621x328.jpg

A Hercegi család

Alexander, Maxima és a 3 lányuk

willem-alexander maxima prinsesjes ANP LEX VAN LIESHOUT.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr825252552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása