HTML

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Amiről még nem írtam I.

2013.03.08. 21:49 ginginke

Kezdjük először, hogy mit kellett nekünk itt Hollandiában elintézni.

1. Albérlet. Az albérletet ingatlanközvetítő cégen keresztül találtuk. Rengeteg ilyen iroda van Hollandiában. Első körben mi Amstelveen-be kerestünk volna, de horribilis árakon voltak a normális lakást, ez Amszterdam közelsége miatt. Elég nyugodt, csöndes kis városka. Volt még 3 város ahova szívesen költöztünk volna az Hoofddorp, Heemstede és Haarlem. Hoofddorpba és Heemstedeben nagyon kevés lakás volt kb. 2-3, így maradtunk Haarlemnél ami elég nagy városnak mondható, a lakás árak is sokkal alacsonyabbak. Direkt olyan lakást kerestünk ami árában benne van a rezsi, így nekünk számlákat nem kell fizetnünk.

2. L. cége küldött értünk egy hölgyet aki elvitt minket a bevándorlási központba, ahol matricát kaptunk az útlevelünkben, így legálisan tartózkodunk Hollandiába és dolgozhatunk is. Itt kaptuk meg a BSN számunkat ami szinte mindenhez kell.
Bankkártyát is a hölgy segítségével csináltatunk, elkísért minket egy itteni bankhoz.

3. Nekünk kellett elintézni a városházán, hogy be legyünk jelentve a haarlemi lakcímre. Ez könnyen ment, mert a számítógépbe már benne voltak az adataink, mivel a bevándorlási központban felvették az összes adatunkat.

4. Biztosítás. A biztosítást L. cége intézi. Van olyan szerencsénk, hogy nekem is fizeti a cég a biztosítást. Sajnos elég hosszadalmas idő mire megkapjuk a biztosítási kártyánkat és vele együtt a számunkat, mert enélkül nem tudunk menni orvoshoz. L. cége jelölte ki nekünk az orvost és a fogorvost is, mert itt ez így megy, körzetekre vannak osztva ugyanúgy az orvosok mint otthon. Minél hamarabb jelentkeznünk kell az orvosoknál, hogy náluk is be legyünk regisztrálva és ne legyen az, hogy későn mentünk és már nem tudnak fogadni. Itt a fogorvoshoz fél évente kötelező elmenni. Ha bármilyen betegségünk, gondunk van először a házi orvoshoz kell menni, majd ő ad beutalót mindenhova.

5. Holland mobilszám. Vettünk 2 nagyon alap telefont, hogy tényleg csak telefonálni és sms-t küldeni tudunk róla.   A Lebara szolgáltatót ajánlották mert lebara-lebarást elvileg ingyen hív, külföldi vezetékes számot pedig nagyon kedvezményesen. A telefonokhoz kaptunk sim kártyát amin volt kb. 7.5 euró, majd még pluszban be lehetett regisztrálni a saját honlapján és újból kaptunk rá 7.5 eurót. Ez egy ideig ki fog tartani. Interneten is a legtöbb telefonszolgáltatótól lehet rendelni általában ingyen SIM-kártyát.

6. Utazás. A héten vettünk OV chip kártyát. Amivel kedvezményesebben lehet utazni. Ezt a kártyát mindig fel kell tölteni pénzzel, lehet interneten, automatából. Utazáskor felszállásnál kell lecsippantani és utazás végekor pedig újból lecsippantani és így tudja a rendszer, hogy mennyit utaztunk és annak megfelelően veszi le a kártyáról a pénzt. Van fényképes és fénykép nélküli chip kártya. Ha az interneten beregisztráljuk ezeket a kártyákat akkor nem csak buszon hanem vonaton is lehet használni az egész országban. Bérletet is ezekre a kártyákra lehet venni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr775123877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása